vremenska prognoza crna gora

Klima Crne Gore


Na klimu Crne Gore utiču velike vodene površine Jadranskog mora i Skadarskog jezera, dubok ulazak Boke kotorske u kopno, planinsko zaleđe u blizini obale (Orjen, Lovćen i Rumija) i planinama Durmitor, Bjelasica i Prokletije.

U Primorju i Zetsko-Bjelopavlićkoj ravnici vlada sredozemna klima, sa toplim i suvim letima i blagim i kišovitim zimama. Tokom zime sa kopna mora duva suva i hladna bura, dok u jesen sa mora duva jugo donoseći topao vazduh iz severne Afrike i velike količine padavina. Planina Orjen spada u najkišovitija mesta u Evropi.

Znatno oštriju klimu imaju kraška polja ispod okolnih planinskih vrhova udaljena 20-80 km od mora. U centralnom i severnom delu Crne Gore vlada planinska klima, a na krajnjem severu Crne Gore kontinentalna klima, koji osim velikih dnevnih i godišnjih amplituda temperature karakteriše mala godišnja količina padavina uz prilično ravnomernu raspodelu po mesecima. U planinskim oblastima na severu leta su relativno hladna i vlažna, a zime duge i oštre, sa čestim mrazevima i niskim temperaturama, koje naglo opadaju sa visinom.
Izvor: http://www.wikipedia.org/

Vremenska prognoza za Crnu Goru

Jeste li znali da...

Stepen Celzijusa (°C) je jedinica za temperaturu nazvana po švedskom astronomu Andersu Celzijusu (1701–1744), koji je prvi predložio sličan sistem 1742. godine

Prijatelji sajta:

tara-planina hello-serbia Danuvije
Vikendovanje
Izrada dobrih sajtova

Special thanks to:

Accuweather Tuxlog

Uzmite u obzir:

Prognoza vremena
Prognoza vremena - 2010-2014. Napravio: Zoran Marić.  Pokreće: WordPress. CSS XHTML