vremenska prognoza grcka

Klima u Grčkoj


Klima Grčke je prvestveno mediteranska, sa blagim i vlažnim zimama i toplim i suvim letima. Ova klima se javlja na svim pomorskim lokacijama, uključujući Atinu, Kiklade, Dodekanezi, Krit, Peloponez i delove Stare Elade (Centralna Kontinentalna Grčka). Letnji dani su suvi i topli, a olakšanje donosi svež povetarac, posebno na severu zemlje i duž obale.Na klimu Grčke snažno utiču i Pindus planine, zbog veće izloženosti jugozapadnom sistemu dovođenja vlage.

Pored mediteranske klime u Grčkoj je zastupljena i alpska klima sa obilnim snežnim padavinama. Alpska klima se javlja u planinskim oblastima severozapadne Grčke (delovi Epira, Centralna Grčka, Tesalija, Zapadna Makedonija) kao i u planinskim centralnim delovima Peleponeza uključujući delove Prefektura Ahaja, Arkadija i Lakonija.

Klima u Turskoj


Primorski deo Turske koji izlazi na Egejsko i Sredozemno more ima umereno mediteransku klimu sa toplim i suvim letima i umereno blagim do hladnim zimama. Priobalno područje koje izlazi na Crno more ima umerenu okeansku klimu sa toplim i vlažnim letima i hladnim zimama. Upravo taj deo Turske koji izlazi na Crno more ima veliku količinu padavina i jedini je region u Turskoj koji ima veliku količinu padavina tokom cele godine. Istočni deo te oblasti ima prosečno 2500 mm padavina godišnje što ujedno predstavlja i najveći iznos padavina u toj zemlji.

Priobalni deo Turske oko Mramornog mora (uključujući Istanbul) koje povezuje Egejsko i Crno more ima prelaznu klimu između umereno mediteranske i umereno okeanske. Ovu klimu karakterišu topla i umereno suva leta i hladne i vlažne zime. Sneg se javlja na obalama Mramornog i Crnog mora skoro svake zime, ali se obično ne zadržava duže od par dana. Dok je s druge strane sneg prava retkost u priobalnom delu Egejskog i Sredozemnog mora.
Uglavnom preuzeto sa: http://www.wikipedia.org/

Vremenska prognoza za leto 2012

Jeste li znali da...

Na Antartiku je 21. jula 1983. godine, u okviru istraživačke stanice Vostok, izmerena najniža temperatura ikada zabeležena na Zemlji i  iznosila je -89.4 stepeni.

Prijatelji sajta:

tara-planina hello-serbia Danuvije
Vikendovanje
Izrada dobrih sajtova

Special thanks to:

Accuweather Tuxlog

Uzmite u obzir:

Prognoza vremena
Prognoza vremena - 2010-2014. Napravio: Zoran Marić.  Pokreće: WordPress. CSS XHTML